ועדת הכלכלה תדון מחר בעצירת תקנים לאיוש תפקידים ברשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן ע"י משרד האוצר‎ - בעקבות בקשה לדיון מהיר של ח"כ ישראל חסון (קדימה), ס' ראש השב"כ לשעבר וחבר בוועדת הכלכלה, תדון מחר הוועדה בצעדי משרד האוצר לעצירת התקנים לאיוש תפקידים ברשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן

כלים

לאחרונה, נודע לח"כ ישראל חסון כי האוצר אינו מקצה מעבר לשישה תקנים שאושרו כצוות הקמה, תקנים נוספים לרשות לצורך הקמתה באופן שיאפשר לה למלא את מכלול התפקידים והסמכויות שהוקנו לה. בשל כך, פנה ח"כ ישראל חסון לנשיאות הכנסת בבקשה לקיים דיון מהיר בוועדת הכלכלה, וכאמור, מחר יתקיים הדיון בנושא.

הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן הוקמה בעקבות ביקורת חריפה שהוטחה בעבר כנגד היעדר אכיפת הוראות חוקי הגנת הצרכן על-ידי משרד התמ"ת ובעקבות דו"חות חמורים של משרד מבקר המדינה. החלטת ממשלת ישראל ביום ה-11.08.05 (החלטה מס' 4167) לאמץ את החלטת ועדת שרים לענייני חברה וכלכלה (קבינט חברתי-כלכלי) שנתקבלה ביום ה-02.08.05 (חכ 167/), דנה בצורך שבהקמת הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן.

בין השאר, הגדירה הממשלה את המטרות אותן על הרשות לבצע באמצעות עובדיה, תחומי האכיפה העיקריים שבאחריותה, תפקידים וסמכויות, תקציבים ועוד.

חוק ההסדרים משנת 2006 הרחיב את סמכויות הממונה על הגנת הצרכן והוסיף את תחום הסחר ההוגן לאחריותו. במקביל, באותה שנה, מונתה ע"י שר התמ"ת דאז ועדה בין משרדית בראשותו של עו"ד דרור שטרום ובהשתתפות נציגי משרד המשפטים, משרד האוצר ומשרד התמ"ת, אשר הגישה דו"ח מפורט בליווי תזכיר חוק (שאושר ע"י כל משרדי הממשלה)לשר התמ"ת בדבר מסגרת סמכויותיה של הרשות, אופן פעולתה, המבנה הארגוני שלה וכדומה.

דו"ח זה היה בבחינת הנחיות לרשות כיצד לפעול וכיצד להניעה. הדו"ח שם דגש על הצורך לגייס לרשות חוקרים ועו"ד מיומנים לצורך אכיפת עבירות ליבה חמורות הפוגעות בכלל הצרכנים במדינת ישראל (להבדיל מצרכן בודד בפגיעה נקודתית) והגורמות נזק כלכלי רב הן לצרכנים והן למדינה.

ככול שזה נוגע לעבירות קצה של הצגת מחירים סימון טובין והטעיה ספוראדית, נקודתית של צרכן מול עוסק בודד, תקנה הרשות שירותים אלה מהמפקחים במחוזות התמ"ת כאשר אלה יהיו כפופים אך ורק מקצועית לממונה על הרשות. מבנה זה אף תואם את מה שנקבע בהחלטות הממשלה. דו"ח זה אומץ כלשונו וככתבו ע"י התמ"ת.

דו"ח טרכטנברג שהוגש בעקבות המחאה החברתית על יוקר המחיה, התייחס גם הוא באופן נרחב לתחום הגנת הצרכן וקבע כי יש לחזק את הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן כגורם אחראי להגנה על הצרכן וסחר הוגן בישראל.

בחודש יולי 2010 מונתה ממונה לרשות. רק באוגוסט 2011 גויסה השדרה הניהולית של הרשות שתפקידה היה להוות צוות הקמה לצורך איוש הרשות והפעלתה – בהתאם להחלטת משרד האוצר בדבר התקנים לגיוס שלב ראשון.

יצוין כי החלטת הממשלה דנה בצורך להקים רשות ממשלתית עצמאית להגנת הצרכן ולסחר הוגן, בדומה לרשות להגבלים עסקיים. הוחלט כי הרשות תהווה גוף מרכזי מתמחה, מנהל ומחליט בעניינים הקשורים לסמכויות שהוקנו לה, משלב מודיעין, בירור, חקירה ומיצוי הדין עם עבריינות בתחום הגנת הצרכן, לצד הסדרת פעילות נורמטיבית שלכלל העוסקים במשק באמצעות הנחיות ממונה והכוונת עוסקים.

כאמור, למרות כל המצוין לעיל ובאופן תמוה למדי, האוצר אינו מקצה מעבר לשישה תקנים שאושרו כצוות הקמה, תקנים נוספים לרשות לצורך הקמתה באופן שיאפשר לה למלא את מכלול התפקידים והסמכויות שהוקנו לה.

בדברי ההסבר לבקשה לדיון מהיר, ציין ח"כ ישראל חסון כי "משמעות הצעדים שבהם נוקט משרד האוצר היא שיתוק הרשות שתפקידה ליצור שכבת הגנה מיוחדת ורחבה לכלל ציבור הצרכנים במדינת ישראל והפקרת האינטרס הציבורי. מעבר לכך, צעדים אלה מנוגדים לכל ההחלטות וההמלצות של ועדות שרים ומומחים שהתקבלו בעבר, ואף בימים אלה (דו"ח טרכטנברג), ואשר הדגישו את הצורך, החשיבות והמחויבות להגן על ציבור הצרכנים במדינת ישראל."

לקראת הדיון שיתקיים מחר, ציין ח"כ ישראל חסון (קדימה) כי "לא מתקבל על הדעת שבמקביל לנהירה אותנטית של ההמונים לרחובות במסגרת המחאה החברתית והניסיון להוביל לצדק חברתי, לחלוקה שווה בנטל ולהקלות עבור קהל הצרכנים, מתנהל משרד האוצר במחשכים ובוחר לעצור תקנים לאיוש תפקידים שונים ברשות שהוקמה כדי להגן על ציבור הצרכנים, על-פי חוק. הדיון נועד לשם קבלת דין וחשבון ממשרד האוצר על צעדיו התמוהים ואני מקווה שנפיק ממנו את המירב."